post-title České e-shopy v roce 2018 opět trhaly rekordy

České e-shopy v roce 2018 opět trhaly rekordy

České e-shopy v roce 2018 opět trhaly rekordy

České e-shopy v roce 2018 opět trhaly rekordy

Tržby tuzemských internetových obchodů stouply loni meziročně o 17 procent na 135 miliard korun. Růst pozitivně ovlivnilo silné předvánoční období. Celkově největší objem peněz utratili zákazníci na internetu za známé značky elektroniky – Samsung, Apple a Xiaomi. O víc něž 3000 vzrostl také počet e-shopů na českém trhu, aktuálně jich je 43 500. Vyplývá to z údajů srovnávače cen Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci.

„Díky mimořádně příznivému počasí byla první polovina roku s menším růstem, úspěšný konec roku vytáhl obrat o 17 procent výš než vloni. Češi v e-shopech opět trhali rekordy,“ uvedl šéf Heureky Tomáš Braverman.

Rok 2018 tak byl pro českou e-commerce nakonec ještě úspěšnější, než se očekávalo. „Zákazníci stále častěji objednávají on-line zboží z kategorií, které se v minulosti na internetu prodávaly podstatně méně. Věříme, že růst podobným tempem bude pokračovat i v roce 2019,“ dodal výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. Zákazníci e-shopů častěji objednávají on-line zboží z kategorií, které se v minulosti na internetu prodávaly podstatně méně.

Nejvíc peněz nechali zákazníci v e-shopech za mobilní telefony. „Konkrétně Apple iPhone 7. Za ním jsou další modely iPhonů, utrácelo se ale také za telefon Huawei P20 Lite, sedačku Wersal a investiční zlato,“ dodal Braverman. Na množství kusů se nejčastěji objednávaly proteinové tyčinky, kontaktní čočky a pleny.

Největší růst ze všech kategorií si připsalo jídlo, meziročně o 52 procent. Prodej sexuálních pomůcek stoupl o 33 procent a hobby zboží o 27 procent. O čtvrtinu stoupl zájem o kosmetiku a dětské zboží.

Češi vedou v Evropě v nákupech technického spotřebního zboží přes internet. Například velké domácí spotřebiče v ČR nakupuje v e-shopech 39 procent lidí, v kamenných prodejnách 38 procent a zbytek využívá oba prodejní kanály. V Evropě přitom v průměru nakupuje tento sortiment on-line 23 procent spotřebitelů. Vyplývá to ze studie GfK FutureBuy.

Zdroj: e15.cz

Napsat komentář

Načítání…
  • Hobbies

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptte velit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do […]

Reference  |  Informace: Nejsou vytvořené žádné položky, přidejte nějaké prosím.